Bakıp da göremediklerimiz -2-
Mimar Yaban Arısı
Yaban arısı, mimarlık yeteneğiyle dikkat çeken bir canlıdır. Yaban arısının bir türü, tahta parçalarını kemirir ve bunları kullanarak ağzında bir tür selüloz, yani kağıt üretir. Bu kağıdı kullanarak da, kendisine yuvarlak bir ev inşa eder. Tavana yapıştırdığı bu kağıttan yuvanın içinde, aynı balarıları gibi, altıgen petekler yapar. Her altıgen peteğin tavanına da bir yumurta yapıştırır.
Yaklaşık üç hafta sonra yumurtalardan larvalar çıkar. Yapmaları gereken her işi, larvalara kendilerini yaratan Allah ilham etmiştir. Larvalar şaşırtıcı bir bilinç göstererek, annelerinin açık bıraktığı peteklerin alt tarafındaki ağız kısmını örerler. Böylece ağırlıkları yüzünden aşağı düşmekten kurtulurlar.
KURAN MUCİZELERİ
Kemiklerin Kasla Sarılması
Kuran ayetlerinde bildirilen mucizelerden biri, insanın anne rahmindeki oluşum aşamalarıdır. Ayetlerde, anne karnında önce kemiklerin oluştuğu, daha sonra ise kasların ortaya çıkarak bu kemikleri sardığı haber verilmektedir. Ayette şöyle buyrulmaktadır:
“Sonra o su damlasını bir alak (hücre topluluğu) olarak yarattık; ardından o alak’ı bir çiğnem et parçası olarak yarattık; daha sonra o çiğnem et parçasını kemik olarak yarattık; böylece kemiklere de et giydirdik… (Müminun Suresi, 14)
Gelişen teknoloji sayesinde yapılan incelemeler göstermektedir ki, anne karnında, tam ayetlerde tarif edildiği gibi bir gelişme gerçekleşir. Önce embriyodaki kıkırdak doku kemikleşir; daha sonra ise, kas hücreleri kemiklerin etrafındaki dokudan seçilerek biraraya gelir ve bu kemikleri sarar.
Bu durum, Developing Human, yani Gelişen İnsan adlı bilimsel yayında şöyle tarif edilmektedir:
“6. haftada, kıkırdaklaşmanın devamı olarak ilk kemikleşme köprücük kemiğinde ortaya çıkar. 7. hafta sonunda uzun kemiklerde de kemikleşme başlamıştır. Kemikler oluşmaya devam ederken, kas hücreleri kemiği çevreleyen dokudan seçilerek kas kitlesini meydana getirirler. Kas dokusu bu şekilde kemiğin etrafında ön ve arka kas gruplarına ayrışır.”
Kısacası insanın Kuran’da tarif edilen oluşum aşamaları, modern embriyoloji biliminin bulgularıyla tam bir mutabakat içindedir.
Uçuş Makinaları: Yusufçuklar
Yusufçuk böceği, uçuşu hangi hızda ve hangi yönde olursa olsun, aniden durup ters yönde uçmaya başlayabilecek kadar kusursuz bir uçma yeteneğine sahiptir. Yusufçuk, havada sabit durup avına saldırmak için uygun bir pozisyon bekleyebilir. Ayrıca bu durumdayken olduğu yerde kıvrak bir dönüş yaparak avına yönelebilir. Bunlar, yusufçuğun günümüzün gelişmiş teknolojisinin ürünü olan helikopterlere ilham kaynağı olan manevra kabiliyetlerinden birkaçıdır.
Yusufçuğun vücudu, metalle kaplanmış izlenimi veren halkalı bir yapıya sahiptir. Buz mavisinden bordoya kadar çeşitli renklere sahip olabilen yusufçuğun sırtında biri önde diğeri arkada olmak üzere iki çift kanat vardır. Kanatların hareketi iki karşıt kas grubunun hareketi ile sağlanır. Kasların bir ucu gövdenin içinde kaldıraç şeklindeki uzantılara bağlıdır. Bir kas grubu kasılarak bir çift kanadın yükselmesini sağlarken, öteki kas grubu da aynı oranda esneyerek ikinci çiftin alçalmasını sağlar. İşte günümüzde yusufçuklardan örnek alınarak üretilmiş olan helikopterler de aynı yöntemle alçalıp yükselir.
Yusufçuk ani manevralar yapabilir, aniden hızını artırabilir ve saniyede 10 metre gibi yüksek bir hızla uçabilir. Yusufçuğun birer basit kopyası olan helikopterler ise bu muhteşem teknolojiyi taklit etmeye çalışıyorlar. Yusufçuk gözlerindeki olağanüstü tasarım sayesinde neredeyse arkasında olup bitenleri bile gözleyebilir.
Yusufçuk böceklerinin kusursuz uçuşları, birbirinden bağımsız dört büyük kanadın vücudun ağırlığını taşımasıyla sağlanır. Bu özellik sayesinde yusufçuk ani manevralar yapabilir, aniden hızını artırabilir ve saniyede 10 metre gibi yüksek bir hızla uçabilir.
Çok hızlı uçarken ani manevralar yapabilen yusufçuğun, görme yeteneği de kusursuzdur. Yusufçuk gözü, bilimsel çevrelerde dünyanın en iyi böcek gözü olarak kabul edilir. Yusufçuğun her birinde 30.000 kadar ayrı mercek bulunan bir çift gözü vardır. İki yarım küreye benzeyen ve başının yarısı kadar yer kaplayan gözler, böceğe çok geniş bir görüş sahası sağlar.
Yusufçuğun sahip olduğu mükemmel kanat sistemi ve olağanüstü göz yapısı, detaylarındaki tüm özellikleriyle birlikte kusursuzca yaratılmıştır. Yusufçuk böceği ancak mevcut bu vücut tasarımı sayesinde yaşamını sürdürebilir. Yusufçuktaki bu benzersiz tasarım yüce Allah’a aittir. Allah her türlü yaratmayı bilendir. Bir Kuran ayetinde şöyle buyrulmaktadır:
“Çünkü Rabbin, yaratan ve bilenin ta kendisidir.” (Hicr Suresi, 86)
Yorumlar
Henüz yorum yapılmamış.