Doğadaki mimarlar

9 yıl önce
Doğadaki mimarlar için yorumlar kapalı
3.893 kez görüntülendi

Doğadaki mimarlar

Bir çita koşmak için tasarlanmış mükemmel bir iskelet sistemine ve kaslara sahiptir. Usta bir uçucu olan kartal, dünyanın en iyi aerodinamik tasarımıyla yaratılmıştır. Balıklar, suda yüzmek için yaratılmış özel bir deri yapısına ve vücut sistemlerine sahiptir. Canlı bedenlerindeki bu kusursuz tasarımlar, her canlı türünün Allah tarafından yaratıldığını bize hatırlatır. Ancak kusursuz bir bedene sahip olmak yetmez, aynı zamanda hayvanının bu bedeni nasıl kullanacağını da bilmesi gerekir. Bir kuşun kanatları, ancak onlarla uçmayı, süzülmeyi ve yere inmeyi kusursuzca başardığı zaman işe yarar.

Nitekim her canlı, içinde bulunduğu doğal şartlar için en uygun davranışları gösterir. Hayvanlar sanki bu dünyaya eğitilmiş de gelmiş gibidirler. Bu eğitimin en şaşırtıcı örneği ise, büyük bir ustalıkla inşa ettikleri yuvalardır.

Yaban arılarının kendi ürettikleri çamur ile yaptıkları çömlek evler, barajlar inşa eden kunduzlar, mükemmel ağlar ören örümcekler, denizaltında dayanıklı yuvalar kuran balıklar, özel havalandırma tesisatı bulunan kuleler inşa eden termitler doğadaki mimarlardan sadece birkaçıdır. İlk olarak örümceklerin inşaatlarına bakalım:

 

Örümceklerin Mimari Harikası Ağları

 

Örümcekler inşaatlarını kendi bedenlerinden salgıladıkları ipek ağlarla yaparlar. Örümcek ipi, aynı kalınlıktaki çelikten tam 5 kat daha sağlamdır. Havada hızla uçan büyük sinekler bile, örümcek ağının sağlam ve esnek tuzağından kurtulamaz.

Karadul örümceğinin ağında bir de yapışkan damlalar bulunur. Bu ağlara yakalanan bir avın kendini kurtarması imkansız gibidir. Örümceğin ağı, yapışkan, esnek ve şaşırtıcı derecede sağlamdır. Örümcek için bir tuzak oluşturmanın ötesinde, aslında bu ağ onun vücudunun bir uzantısıdır. Örümcek ağa takılan her türlü canlının titreşimlerini hisseder ve onu gecikmeden yakalar.

156
Soldaki resimde örümcek ağları örnek alınarak yapılan Münih Olimpiyat Stadyumu, Sağdaki resimde Denver’da bir havaalanı görülmektedir.

Bu Konuyu Sosyal Medyada Paylaş

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış.


Yukarı Çık